<<tillbaka

Hemsidesansvarig: Anna Gustin

VAD SKA VI HA VÅR YTTRANDEFRIHET TILL ?Jag tänker använda min yttrandefrihet till att lägga ut information om idéer som inte når ut i någon större utsträckning i mitt fria land/samhälle. I första hand Kalle Gustafsons fullständigt geniala sociala idé/uppfinning (som han kom på redan 1969) om hur vi skulle kunna organisera våra gemensamma pengar – alltså skattesystemet. Vilket vi alla är berörda av!

Men också tankar och ideer om demokrati och alternativa lånesystem. Jag är en nordsvensk arbetshäst som alltid haft för små ekonomiska resurser för att kunna åstadkomma något bra. Trots detta kämpat på i uppförslut och försökt att ändå göra något. Född i slutet av 1950-talet, uppväxt på olika ställen i Sverige, har som barn pratat både skånska och dalmål men har ursprunget på Frösön i Jämtland och en stor kärlek till det landet. Rest jorden runt, spenderat mycket TID i olika länder på resande fot, i ren nyfikenhet och äventyrslystnad.

 
Efter att ha rest hur många varv som helst runt jorden och därmed gått livets universitet, samt för min egen skull läst ekonomi (allt jag kommit över), för att försöka förstå den ”ekonomiska verkligheten”, så vet jag nu vad det är för fel på ”den ekonomiska verkligheten”. Efter några års intensivt läsande ekonomi och resande i världen började det gå upp för mig hur saker och ting hängde ihop. Då jag nu sett den fantastiska värld som står människan till buds och hur vriden den blivit trots att vi lever i ett enda stort drivhus - så vet jag nu - att vi måste skapa nya, friska system!!!
 


Jag vill bidra till mitt samhälle, som jag är övertygad att alla friska människor vill göra. JAG VILL BETALA SKATT eftersom jag vet att det är där våra gemensamma pengar samlas in för att kunna skapa ett gott samhälle till oss alla. Just nu (2006)har jag inget arbete, heller ingen A-kassa…så jag bidrar inte heller med speciellt mycket. Men jag vill inget hellre - än att göra just det.

När Göran Persson var landets högste ansvarige – sa han sig inte kunna förstå varför vi har ”uteliggare” i landet. Han ropade hela tiden…åtta glas och allt är lugnt…det går finfint för skutan Sverige. Men den som är landets högste ansvarig – är högst ansvarig för att massor av människor far väldigt illa.

Allt resande visade mig med stor tydlighet att det ekonomiska systemet (ekonomismen) är det som håller på att ta kol på vår jord. Ekonomismen bygger på extrem girighet och totalt ointresse för konsekvenserna för allas vår fortlevnad som människor på vår vackra och fantastiska planet. Det ”systemet” har inget med visdom att göra. Inget med vuxna kloka människors förmåga att förbättra, för att kunna skänka sin jord vidare till kommande generationer, i ett bättre skick än de själva övertog den. Ända sedan jag var liten har jag känt en besvikelse över dem som kallades vuxna och som överallt klättrade upp och kallade sig för våra företrädare. Tyvärr har det inte ändrats.

Mamma lärde mig att, alltid lämna platsen i ett bättre skick än det var när Du själv anlände…oavsett om det är en kommunal toalett eller en badstrand. Alltid gå varsamt fram och aldrig skada någon eller något i Din omgivning. Aldrig slänga något på marken…snarare plocka upp efter andra. Alltid vända saker mot Dig själv först för att känna efter om det är så bra att säga det till någon annan. Aldrig skryta med sådant Du är bra på för om man är duktig på något så märker omgivningen det ändå med tiden. Alltid vara en god kamrat och försöka hjälpa till att göra så att alla har det lika bra.

Mamma lärde mig också att hålla mig själv och mitt bo rent (något som uppväxande barn av idag helst ska slippa) …något basalt och grundläggande som också alla djurmammor lär sina små. Alltihop kom sedan tidigare från morfar, som hade en mycket fattig uppväxt, som under kriget gömde människor som behövde fly från Norge i bil och körde dem över gränsen till Sverige, som arbetade hela sitt liv inom mentalsjukvården men samtidigt hela tiden arbetade politiskt inom socialdemokratin för att alla människor skulle få det bättre. Men redan innan han dog 1980 så hade han börjat bli besviken på sitt parti.

Jag läste någonstans att Romarna inte märkte när Rom föll. När man tittar sig omkring och ser fördumningen som pågår så kan jag inte låta bli att undra om också vår civilisation faller…just nu, framför våra ögon?

De som uttolkat Mayakalendern säger att den handlar om allt liv på jordens medvetande-utveckling. Att den är uppbyggd på nivåer där den första nivån varade i årmiljarder och sedan har varje nivå gått snabbare och snabbare och nu är vi uppe på den näst sista nivån, den sista varar endast i några dagar och är slut i slutat av 2011. När man tänker på detta så kan man inte låta bli att fundera över alla religioners domedagsprofetior. Som många pekar på ”tidens ände” och allt elände som ska drabba oss (som görs tydligt i dagstidningarna varje dag). Men nog måste de kloka människorna på vår planet hinna lägga om kursen.

Vi bor alla på ett litet fantastiskt klot som egentligen är ett enda stort växthus – alla människor skulle kunna ha en dräglig tillvaro – varför har vi inte det då? Mina år av grubblande och pluggande av hur de ekonomiska systemet fungerar har lett till förståelsen att det har med det ekonomiska systemet (ekonomismen) som vuxit fram att göra. Och vår låsta bild/tro av att systemet är oåterkalleligt. Vilket ju inte är sant! Vill man inte betala ränta när man tar ett lån så kan man ju välja att gå med i en ekonomisk förening där medlemmarna beslutar gemensamt över vilka spelregler som skall gälla. Och som har beslutat att INTE ta eller betala ränta. Självklart kan vi bestämma oss för att konstruera nya mer människovänliga system!

Var finns de kloka, begåvade, intelligenta människor med en stor portion altruistisk läggning som bör ha de värdefullaste och viktigaste positionerna i vårt samhälle. Jag pratar om de tjänster som ska utföras för allas vår räkning. Idag upplever jag att det är rena rama banditgänget som stjäl och roffar åt sig helt öppet framför våra ögon. Jag står inte ut längre utan känner att jag måste säga någonting och GÖRA NÅGONTING!

Min övertygelse är att människan av sin natur är en generös varelse som vill varandras väl, men dagens system med skapade bristtänkanden av olika slag gör det svårt för henne. Om vi istället hade ett system som gav oss vår tid tillbaka så skulle det antagligen bli rena explosionen av generositet.

1969 fick Karl Gustafson en social uppfinning. Han har själv lagt en stor del av sitt liv på att försöka nå ut med sin idé. När jag träffade honom för ca 12 år sedan och hörde om hans otaliga försök att få ut idén - åtminstone till diskussion i landet, (men det hade inte gått) så ville jag hjälpa till. Jag tänkte att han måste ha gjort fel...vi bor ju i ett av världens friaste länder...det är klart att det måste gå att få ut idén till allmän belysning. Men se det gick inte då! Nu återstår det att se om det går via internet.

I MITT UTOPISKT SAMHÄLLE? -
Ett samhälle som jag är övertygad om att alla konstruktiva människor i mitt land - tillsammans, kan bestämma sig för att åstadkomma!

Man ska gräva där man står! Man ska först sopa framför egen dörr! När man gjort det och klarar av att gå ut och hjälpa andra…då ska man göra det!

Barnen är viktigast, barnen kommer först…men också de gamla. En människas egenart är det dyrbaraste och viktigaste hon har. Många människor verkar inte vara medvetna om att vi alla går omkring med en oslipade diamant inom oss. Förr kunde man ha haft turen att ha en morfar eller farmor som fick en att förstå detta…men idag, var finns dom? Till detta krävs också mycket TID

Detta är något som skolan borde ha som en av de viktigaste uppgifterna att förmedla till alla barn, så att de uppväxande medborgarna tidigt förstår att varje lilla människa har tillgång till en enorm kraft. Att det i varje individ bor en potential till att åstadkomma fantastiska saker. Men att nyckeln till detta ligger i att arbeta med sig själv…slipa på sin inre råa diamant (symboliskt sett). I praktiken sträva efter att bli en god människa. Vem hjälper dem att se och förstå detta? Kanske någon enstaka klok lärare…som eleverna garanterat aldrig glömmer. Att varje människa har en skyldighet mot sig själv och sitt eget liv att arbeta med, bearbeta ”kultivera” sin egenart.

Så gott som all form av ideologisk, religiös och allmän reklam går ut på att beröva människan möjligheten att hitta sin egenart. Hela våra uppväxter försöker omgivningen påverka oss på olika sätt. Några starka spjärnar emot…men det är svårt….då vi hela tiden utsätts för all möjlig propaganda. Numera också i form av att ”köpa” hela livsstilar. Allt handlar om att få makt och kontroll över individen innan individen fått kontroll över sig själv och allt som handlar om att få makt och kontroll över människan hänger ihop med att kunna göra pengar på varje individ. Många av oss tillåter detta utan att reflektera. Det är katastrofalt.

Det är varje människas skyldighet att stå upp för sin egenart som individ. Eftersom varje människa är unik, det finns inte en enda till som är exakt densamme. Men är det någonstans vi kan lära oss detta? Är det någon som hjälper oss att förstå vilka fantastiska individer vi innerst inne är? Litteraturen…ja, men hur många nås av sådan litteratur i ett samhälle som väldigt mycket går ut på att kränka och förtingliga varje individ.

Hela skolperioden är för många en enda lång plåga där man gör sitt bästa för att stå ut. De vuxna till och med blundar för mobbing och övergrepp. Vuxna förresten, det är de ju inte om de blundar för den många gånger vidriga tillvaron som barn och ungdomar har en ”plikt” att gå till dagligen. Alltså är de inte vuxna – bara stora människor, som inte heller bearbetat sina inre diamanter och därför heller ej kan ses som riktiga vuxna! Tack och lov finns fantastiska lärare också.

Ett mantra till alla människor att sätta på badrumsspegeln!


Mer strålande än solen –
renare än snö
Finare än etern
är Självet
Anden i mitt hjärta –
detta själv är jag
Jag är detta själv.

Himmelriket är inom er och utom er


Ur Thomasevangeliet 3

SKOLAN
I mitt utopiska samhälle har alla skolor i hela Sverige muciserande med instrument, körsång och dans från 6-årsverksamheten till gymnasiet. Något som i allra högsta grad tar bort spänningar mellan människor…lockar till skratt, glädje och längtan att lära sig mera. Idag finns mängder av forskning som stödjer detta.

I mitt utopiska samhälle krymper skolorna, och maten lagas alltid på skolan av kockintresserade människor där man kan välja på mjölk eller vatten till maten. Precis som på franska skolor finns alltid ett ostbord och en stor härlig grönsaksbuffé varje dag. Kockyrket har blivit populärt, vi låter alla som utbildar sig få någon ekonomisk favör för att efter utbildningens slut, arbeta en tid på en skola. På sikt är det så bra att också elever vill göra praktik i dessa kök lika väl som på en vanlig restaurang.

I mitt utopiska samhälle kan inte vem som helst bli lärare. Lärare är ett av samhällets viktigaste yrken och ska ha status därefter. I lärarutbildningen ska ingå personlig djupanalys. Ska man bli lärare så ska man ha vänt ut och in på sig själv för att förstå en människas hela konstitution. Man blir efter en sådan genomgång också själv en bättre människa.

SMÅFÖRETAGANDE
I mitt utopiska samhälle kryllar det av små företag där människorna som arbetar är delägare av sina arbetsplatser. Hantverksyrket har blommat upp igen och vi kan åter börja hitta produkter med väldigt lång livslängd, (sopbergen krymper). Vem som helst kan t ex beställa handgjorda skor…skomakaryrket är inte längre på utdöende. Inga andra hantverksyrken heller! Det finns hur mycket arbete som helst. Uppfinnarna får en förbättrad status.

I mitt utopiska samhälle erbjuder vi alla semesterarbetare – oavsett var de kommer ifrån, tillfälligt arbetstillstånd så att de kan tjäna ihop till att resa vidare, all form av plocka bär och liknande är självklara. Så enkelt fungerade det på Nya Zealand……..varför inte också hos oss? Alla som kommer hit ska direkt ha tidsbestämda arbetstillstånd. Alla människor vill stå på egna ben.

FRISKKVÅRD
I mitt utopiska samhälle krymper sjukhusen därför att människor kommer att hålla sig friskare i ett samhälle med mycket mindre ekonomisk press (som vi har idag). Vi har en stor utbyggd FRISKVÅRD som alla kan ta del av under hela sina liv som ett förebyggande inför ålderdomen…så att mycket lite SJUKVÅRD behövs i slutet av våra liv. Redan i skolan finns ett cykelrum a la gymmodell för konditionsuppbyggnad. En gång i veckan går människor till massörer (precis som i Asien) i förebyggande friskvårdssyfte. Kanske finns det till och med som en förmån på alla arbetsplatser eftersom det ligger i arbetsgivarens intresse att arbetskraften håller sig friska och starka.

När vi blir gamla och måste ha hjälpa av andra för att klara oss så ska regelbunden massage vara en självklar del i det som samhället tillhandahåller, för alla som vill naturligtvis. Det finns hur mycket undersökningar som helst som pekar på hur viktig mänsklig beröring är. När jag själv arbetade som ”hemsamarit” så upplevde jag i hela min själ den brist på närhet som många gamla känner. Bara att hälsa och ta i hand och känna att personen nästan inte vill släppa ens hand…i sin längtan efter någon över huvud taget, ska finnas i deras liv. Sådant svider i hjärtat…man får mardrömmar av sorg och medkänsla.

SAMHÄLLSBYGGNAD
I mitt utopiska samhälle gör vi alla samhällstjänst som ett avbrott ifrån våra vanliga år, ett par gånger per livstid. Man väljer själv när detta år skall göras, före fyllda 35 år och sedan före fyllda 60 år, som exempel. Samhällstjänsten skall utgå från omsorg och omtanke om människor, djur och natur. Man ska alltså kunna välja på att lägga sin samhällstjänst på att bli resurser för barn (kanske en kock som hoppar in och förgyller en skolas måltider under ett år), gamla som behöver hjälp eller bli en arbetsresurs i jordbruket/skogsbruket, samt fredsförebyggande arbete (inom försvaret). Den lön man har i sitt yrke ska vara bibehållen under samhällstjänsteåren. Denna samhällstjänst bygger på tanken att vi alla vill göra något för att vi alla ska ha ett bra samhälle…och i bästa fall bli ett föredöme för andra.

I mitt utopiska samhälle är det ”gratis” att åka kommunalt inom städer/byar osv. Det ska inte vara ekonomiskt försvarbart att ta bilen. I praktiken betalar redan medborgarna för sina kommunala transporter 2 gånger. Först via skattsedeln och sedan för att åka enkelresor. Alla kommunala färdmedel ska vara miljöanpassade (bussar i städerna ska gå på vätgas/bränsleceller – endast vatten ska spys ut). Vi ska sluta att premiera EGOT!!! För hur många miljarder av medborgarnas pengar ska bilen och vägbyggnationer få kosta, för att spara några minuter åt bilisten?

I mitt utopiska samhälle kan man inte bli miljonär på att vara vald av folket att sköta om landet. Ingen skall heller kunna sitta av hela sina liv som politiker. Att vara en samhällets tjänsteman/kvinna ska ses som ett hedersuppdrag som man kan göra under en kort period av sitt liv. Det ska ses som en slags samhällstjänst. Minns Kennedys ord: ”Fråga Dig inte vad Ditt land kan göra för Dig – utan fråga Dig istället vad Du kan göra för Ditt land” Dessa ord tål att upprepas ofta.

I mitt utopiska samhälle finns kvarterspolisstationer lite överallt.. Alla känner sina poliser och är trygga med dem. I utbildningen till polis ska samma personliga djupanalys ingå som i lärarutbildningen samt självklar genuskunskap. Egentligen vill man också ha mogna människor som poliser - varför utbildningen bör prioritera sökande över 30 år.

I mitt utopiska samhälle ingår genuskunskap och personlig djupanalys också i alla utbildningar som har sin plats i det svenska rättssystemet, domare, åklagare, advokater, jurister osv av alla de slag. Alla dessa verkar idag sitta på sina positioner trots en otroligt låg kunskap om människan…det är chockerande.

I mitt utopiska samhälle löneslavar vi endast max 5 tim/dag eller 2 1/2 dag i veckan. Vi har massor av TID över till varandra, till att förkovra oss, till att läsa och studera och bilda oss. Det hårda ekonomiska trycket har minskat enormt vilket gör att exempelvis skilsmässor på grund av ekonomiska problem i stort sett försvinner. Vår egen arbetsförtjänst gör att vi kan åstadkomma mycket mer än tidigare eftersom vi lätt kan arbeta ihop det vi behöver för olika ändamål. Vi kommer att bli klokare och generösare och lyckligare människor och andra länder kommer att ta efter och därför kommer vår planet att överleva.

OM DU HAR ORKAT ATT TA DIG IGENOM DENNA HEMSIDAOCH KÄNNER ATT DU HAR NÅGOT ATT BIDRA MED – TVEKA INTE ATT HÖRA AV DIG.
JAG HOPPAS BLI KONTAKTAD AV:
1. SAMHÄLLSINTRESSERADE PROGRAMMERARE
2. INSTITUTIONELLA EKONOMER
3. MYCKET KUNNIG LAYOUTARE

(TRE funktioner som ska samarbeta kring framtagandet av en simuleringsmodell i datorn över ett framtida TIDSKATTESYSTEM i SVERIGE.)
Anna Gustin - anna.gustin@telia.com

Vad var det allas vår älskade Astrid Lindgren förmedlade till oss genom Jonatan Lejonhjärta…jo, ibland måste man våga göra sådant som man är rädd för – annars är man ingen människa – utan bara en liten lort! TÄNK PÅ DET!

(texter ej klara)
En novis försök att beskriva
Försök att påverka diverse organisationer
Att delta partipolitiskt under ett år.
8 år av ideellt arbete för att få till ett nytt demokratisystem
10 år av mest ideellt arbete för att lyfta fram sin egen kultur
Elände …elände..och ännu mera elände
BLOGGEN - ETT FOLKUPPROR BEHÖVS!

Om jag var rik
… så skulle jag låta bygga en större timmerstuga utanför varenda skola i hela Sverige, med motions-cyklar. Sedan göra upp med skolans ledning från 4:e klass och uppåt att de får en utbildad cykeltränare som kör ett pass i veckan med alla klasser på skolan, till glad musik. Detta för att ge alla barn ett roligt sätt att få bra kondition tidigt. Absolut inte tänkt att inkräkta på den schemalagda gymnastiktimmen.

Tränaren kan vara utbildad (på något gym) men tillägg skall göras på att pratet till alla barn och ungdomar skall handla om hur viktig god grundkondition är och att man via en timmes cykling i veckan tränar både på sin kondition samt andningen som är mycket viktig för att tillräckligt med syre skall komma till hjärnan och ut i blodet och därmed ger alla barn/ungdomar en bättre tillvaro. Tränaren skall också i pratet lägga in vikten av inre kvalitè och god kondition som långt mycket viktigare än yta. Så kanske framtidens flickor slipper gå omkring med ett fnasksnöre i stjärten för att exponera sina rumpor. Något som HM- och Lindex-kedjorna har gjort sitt bästa för att införa i landet. (Vem är det som vill fnaskframställa alla flickor och kvinnor idag...och varför?)

På cykelpassen används musikmix. Musikmixen skall alltid vara på svenska, både nya och gamla låtar samt snabba och glada barnvisor…det blir en utmaning för den som skall sammanställa detta eftersom vi normalt sett är så hjärntvättade med amerikansk musik vilket är det enda som diverse gym kör. Detta ska Sveriges radio hjälpa till att sammanställa för landets barn och ungdomars räkning. Vi bor i Sverige så det ska vara svensk musik...vilken finns att tillgå hos Sveriges radio. Skattebetalarna betalar redan deras löner och uppdraget är ett hedersuppdrag. Den engelska och amerikanska musiken matas vi ändå med överallt annorstädes.

30 cyklar i varje stuga + tränarens. Alla barn/ungdomar får gratis varsitt gymklädes set + vattenflaska + en väska att förvara allt i. I omklädningsrummen spelas sedan vacker klassisk musik - en utmärkt kombination. Snabb och glad musik på träningen och vilsam i omklädningsrummet. Även här skall ansträngning göras att hitta svenskproducerad vacker klassisk musik dock blandad med världsberömd klassisk musik. Somliga barn kanske aldrig får höra sån musik annars.

Denna timmerstuga i modell större skulle också innehålla en danssal. På samma sätt bjuda in alla barn och ungdomar till danskunskaper.

Detta skulle jag åstadkomma om jag hade mycket pengar!